SERVIS KLIME

Ste naveličani, da se med vožnjo potite, da zaradi poletne vročine v avtomobilu zehate, in da prihajate iz službe v mokri srajci? Imate radi poletno vročino takrat, ko vam to ustreza (na primer na plaži), ne pa takrat, ko vas čaka dolga službena pot ali ko peljete družino na dopust? Če klimatska naprava v vašem avtomobilu deluje »na zadnje hlape«, potem pravočasno poskrbite tako za servis avtoklime kot polnjenje avtoklime – da bo vožnja spet prijetna.

Avtomobilski klimatski sistem je kompleksen hladilni sistem, kjer pa se manjša količina plinov vedno izgublja, zato je potrebno redno skrbeti za pregled, servis in polnjenje avtoklime. Ocenjuje se, da običajno izgubimo okoli 10% hladilnega plina letno, zato je za učinkovito delovanje sistema polnjenje avtoklime potrebno na vsaki dve leti.

Dandanes si težko predstavljamo avtomobile brez klime, saj je ta v vročih poletnih mesecih pogosto pogoj, da se sploh lahko odpravimo na pot. Pa ne le zato, ker bi se v avtomobilu preveč potili, temveč vročina vpliva tudi na naše počutje in varnost v prometu – marsikdo sam dobro ve, da smo zaradi vročine in sedenja v avtu hitro zaspani, pa tudi, če v rokah držimo volan. Klima pa je uporabna tudi pozimi – z njo je tako odstranjevanje ledu kot rose s stekel veliko enostavnejše in hitrejše.

MENJAVA OLJA V SISTEMU

Najbolj pomembna za delovanje klime je dejansko menjava olja kompresorja – ta je najbolj pomemben del klimatskega sistema, saj skrbi za kroženje plina po sistemu, in če je olje preveč obrabljeno oziroma premalo viskozno, kompresor ne deluje.

 

KAKO POTEKA POLNJENJE IN SERVIS AVTOKLIME?

V vulkanizerstvu Groš vam nudimo tako polnjenje kot servis avtoklime. Pri tem pregledamo tesnost in delovanje sistema, poskrbimo za praznjenje starega olja in plina, čiščenje z vakuumom, nato pa napravo napolnimo z novim oljem in plinom, predpisanim glede na specifikacijo vozila. Servis avtoklime lahko obsega tudi menjavo mikro zračnega filtra za klimo, kar je še posebej pomembno za vaše zdravje – v novem filtru ni škodljivih mikro delcev, pritok svežega zraka v kabino pa je izboljšan.

 

ZAKAJ IZBRATI VULKANIZERSTVO GROŠ ZA SERVIS AVTOKLIME?

Vulkanizerstvo Groš vam nudi polnjenje avtoklime ter tudi celovit servis avtoklime. Storitev je kompletna – s popolno zamenjavo, ne pa zgolj dopolnjevanjem. Ker smo ekološko osveščeni, pri polnjenju klime pa se uporablja okolju oziroma ozonu škodljiv hladilni plin R314a, skrbimo tudi za njegovo primerno reciklažo. Rezervirajte torej servis klime in polnjenje klime pri nas – in se prepričajte, da je strošek manjši kot pri morebitni okvari zaradi slabega vzdrževanja.

 

Zakaj je potreben servis tudi, če klima zadovoljivo deluje?

Slabo vzdrževanje klimatske naprave v avtomobilu povzroči, da je hlajenje slabše oziroma nazadnje ne deluje več, prav tako pa lahko pride tudi do nepopravljivih okvar. Prvi razlog je torej gotovo izboljšano hlajenje, drugi vaše zdravje (v filtru se lahko nabirajo plesni, glive in drugi mikro organizmi), zanemariti pa ne gre niti dejstva, da lahko reden servis prepreči večje okvare klimatskega sistema. Z rednim mazanjem in menjavo olja tako skrbimo za daljšo življenjsko dobo klime.