Vožnja z avtomobilom je za mnoge nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Med vožnjo se lahko zgodi marsikaj nepričakovanega, ena od takih situacij je trčenje s pnevmatiko v rob pločnika. V nadaljevanju bomo preučili kaj storiti v taki situaciji.

Ko pnevmatika zadane v rob pločnika se lahko zgodi več stvari, vse je odvisno s kakšno hitrostjo in pod kakšnim kotom zadanemo rob pločnika. Če je hitrost nizka in je kot majhen, bo zelo verjetno pnevmatika ostala nepoškodovana ali bodo nastale manjše poškodbe. V tem primeru se verjetno ne boste niti zavedali, da se je kaj zgodilo. Če je pa hitrost večja in je kot večji, so lahko poškodbe bolj resne.

Kaj se zgodi s pnevmatiko ob trčenju?

Najpogostejša poškodba, ki jo lahko povzroči trčenje s pnevmatiko v rob pločnika, je poškodba stranske stene pnevmatike. Zaradi udarca se lahko na steni pnevmatike pojavijo razpoke, kar lahko povzroči uhajanje zraka. Če je poškodba resna, se pnevmatika lahko popolnoma izprazni, kar lahko povzroči izgubo nadzora nad vozilom in nesrečo.

Poleg poškodbe stranske stene lahko trčenje s pnevmatiko v rob pločnika povzroči tudi poškodbe na platiščih ali celo na vzmetenju avtomobila. To se običajno zgodi, če je hitrost ob trčenju zelo visoka.

Kako se lahko izognemo poškodbam?

Kljub temu, da lahko trčenje s pnevmatiko v rob pločnika povzroči različne poškodbe, se temu lahko izognemo. Prva stvar, ki jo lahko storimo je, da vozimo previdno in pozorno. Če naletimo na rob pločnika, ga poskušamo prečkati pod kotom, da se izognemo poškodbam. Prav tako je pomembno, da imamo pnevmatike, ki so v dobrem stanju in so pravilno napolnjene. Preverjamo jih redno in jih po potrebi zamenjajmo.

Kaj storiti ob trčenju?

  1. Preverite pnevmatiko: Po trku s pločnikom je pomembno, da preverite svoje pnevmatike in poiščete morebitne poškodbe, kot so praske, razpoke ali bulice. Če opazite kakršnekoli poškodbe, je priporočljivo, da pnevmatike pregleda strokovnjak -da se prepričate, da so varne za vožnjo.
  1. Preverite platišče: Poleg pregleda pnevmatike je pomemben pregled platišča. Če opazite kakršnekoli poškodbe, lahko to vpliva na delovanje pnevmatike in ogrozi varnost pri vožnji.
  1. Preverite obrabo pnevmatik: Trk s pločnikom lahko povzroči  nepravilno obrabo pnevmatike. To lahko privede do zmanjšane stabilnosti vozila in slabše vodljivosti. Če opazite nepravilno obrabo pnevmatike jo je potrebno zamenjati.
  1. Preverite tlak v pnevmatikah: Po trku s pločnikom je priporočljivo preveriti tlak v pnevmatikah. Trk s pločnikom lahko povzroči spremembo tlaka v pnevmatikah, kar lahko vpliva na vodljivost in stabilnost vozila. Preverite tlak v pnevmatikah in jih napolnite na priporočeno vrednost v kolikor je potrebno.
  1. V prihodnje bodite previdni: Da bi se izognili poškodbam pnevmatik, bodite pozorni na cesti. Zmanjšajte hitrost, ko se približujete robnikom pločnika ter izogibajte se vožnji blizu robnikov, da zmanjšate tveganje za trčenje.

Upoštevanje teh nasvetov vam lahko pomaga ohraniti pnevmatike v dobrem stanju, kar lahko pripomore k večji varnosti in boljši vodljivosti vozila pri vožnji.

Naročite se na premontažo pnevmatik pri Vulkanizerstvu GROŠ.