V zimskem času so razmere na cestah lahko nepredvidljive. Z večjo zavorno zmogljivostjo in boljšim oprijemom bodo primerne zimske pnevmatike zagotavljale večjo varnost vozila v vseh vremenskih pogojih. Goodyearovi strokovnjaki svetujejo o pomembnosti kakovostnih zimskih pnevmatik in odkrivajo skrivnosti delovanja zimske pnevmatike.

Kako deluje zimska pnevmatika?

Zimske pnevmatike so v primerjavi z letnimi izdelane iz mehkejše zmesi, zato ostanejo prožne tudi ob nizkih temperaturah – veliko bolje kot letne pnevmatike se zimske pnevmatike na cestah obnesejo pri temperaturah pod 7°C. Zimske pnevmatike imajo tudi drugačen profil kot letne. ‘Skrivnost’ zimskih pnevmatik so lamele, vrezane v posamezne bloke dezena, ki med vožnjo oblikujejo neke vrste oprijemne robove in se tako dobesedno zagrizejo v snežno podlago. Oprijem cestišča je veliko boljši, še posebej pri zaviranju, kar močno povečuje varnost v prometu.

Ker so pozimi ceste velikokrat mokre, zimske pnevmatike s svojimi širokimi kanali učinkoviteje odvajajo vodo izpod pnevmatike, kar preprečuje splavanje ali akvaplaning. Za vožnjo v zimskih razmerah je pomembna tudi globina profila. Nove pnevmatike imajo od osem do deset milimetrov globok profil. Ko rablje¬na pnevmatika doseže le še štiri milimetre globine, se zavorna pot na snegu podaljša za približno 10 odstotkov. Takrat je priporočljiva menjava pnevmatik (zakonska meja v Sloveniji je sicer tri milimetre).

V zimskih razmerah lahko ustrezne zimske pnevmatike v primerjavi z letnimi pnevmatikami1 za kar polovico skrajšajo zavorno pot. Z zimskimi pnevmatikami Goodyear se lahko vaše vozilo pri vožnji v snegu s hitrostjo 50 km/h ustavi že po 26,4 metrih, medtem ko bi s standardnimi letnimi pnevmatikami2 v istih razmerah potrebovali kar 77,9 metrov.

Opombe

1 Objavil Auto Bild allrad, 5. oktobra 2018, št. 11. Testiranih je bilo 10 pnevmatik; deljeno prvo mesto s Pirellijevo Scorpion Winter. Dimenzija pnevmatike: 235/60 R18; testno vozilo: Audi Q5.
2 Objavil Auto Bild allrad, 5. oktobra 2018, št. 11. Testiranih je bilo 10 pnevmatik; deljeno prvo mesto s Pirellijevo Scorpion Winter. Dimenzija pnevmatike: 235/60 R18; testno vozilo: Audi Q5.